duminică, 7 noiembrie 2010

ce ai facut tu pentru moldova?

curioasa istorie a posterului cu soldatul am aflat-o de la artemii lebedev, cica primul soldat a fost ministrul britanic al apararii, Lordul Kitchener, care, in 1914, aparea pe coperta revistei London`s opinion cu sloganul:




ilustratia este destul de nepoliticoasa. Feldmaresalul se uita la tine in ochi si arata inspre privitor cu degetul, chiar daca sa indici cu degetul nu e politicos nici macar spre un obiect neinsufletit. faptul ca lordul poarta manusi albe indica un inalt rang militar, care te face sa te simti si mai mic. stie-ti locul, tara are nevoie de tine. fraza si imaginea a fost folosita apoi in primul razboi mondial ca poster al armatei. ochii si degetul arata spre tine chiar daca te uiti spre poster dintr-o parte.
John Bool, analogul lui Uncle Sam


In 1916 este publicat posterul fara manusa, in care personajul colectiv John Bool intreaba cine lipseste din randurile armatei.

Celebrul Uncle Sam apare in 1917
I want you for the US ARMY




Posterul devine clasic si este cunosctut in intreaga lume. Tot in 1917, posterul apare si in Italia, chemand la subscrierea la obligatiunile de stat emise pentru finantarea cheltuielilor de razboi.
Luciano Mauzan, 1917
 









In 1919, varianta italiana a posterului este copiata de albi in Rusia. Lebedev zice ca posterul e nereusit pentru ca VA cheama sa beti sampanie, si nu pe front :)








varianta bolsevica, din 1920, a pictorului moore, e mult mai reusita si devine cunoscuta in intreaga lume, de rand cu unchiul sam...









in prezent, zice artemii lebedev, posterele sunt ironizate, in ciuda efectului mobilizator pe care l-au avut pe parcursul anilor...











si... varianta moldoveneasca:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu