luni, 27 decembrie 2010

despre televiziune, 1976

Un speech despre televiziune de la televiziune. La prima vedere, un discurs cutremurator, rostit in 1976 in SUA si, iata, devenit valabil peste 35 de ani si in rm… dar, de fapt, un show al autodevorarii continuie… schizofrenic si dezgustator ca si referinta. multumesc lui madrizen pentru info...




Din cauza ca voi … si alti 62 de milioane de americani ma asculta acum. Pentru ca mai putin de 3 la suta dintre voi cititi carti. Pentru ca mai putin de 15 procente dintre voi citesc ziare.

Pentru ca singurul adevar pe care il recunoasteti este acela pe care-l primiti din televizor. Acum, exista o intreaga generatie… care nu a cunoscut altceva, care sa nu fi iesit din ecranul televizorului. Televizorul e rugaciunea. Revelatia suprema.

Televizorul te poate face sau distruge… presedinte, papi, prim-ministri. El este cea mai simpatica si blamata forta in intreaga aceasta lume fara de dumnezeu… si vai de capul nostru daca va incapea pe maini gresite.

Televiziunea nu este adevarul. Ea este un parc nesuferit de amuzament! Este un circ, un carnaval, o trupa de actori ambulanti… acrobati, povestitori, dansatori, cantareti si ciudati de tot felul, dresori de lei si jucatori de fotbal.

Suntem angajati intr-o afacere de omorat sictirul. Asa ca, daca vreti adevarul, mergeti la dumnezeu. Mergeti la gurul vostru. Mergeti la voi insiva!

Pentru ca acesta este singurul loc unde veti gasi vreodata vreun adevar.
Dar, dragii mei, sa nu va asteptati sa primiti vreun adevar de la noi. Noi va spunem orice vreti voi sa auziti. Mintim de ingheata iadul!

Noi va spunem ca politistul din serialul de televiziune prinde intotdeauna ucigasul… ca nimeni nu se imbolnaveste de cancer in casa lui Archie Bunker. Si nu conteaza cat de mari sunt problemele in care a dat iama eroul principal. Uita-te la ceas. La final, el va invinge.

Iti vom spune orice rahat pe care vrei sa-l auzi!

Noi vindem iluzii! Toate sunt departe de adevar!

Dar voi, dragii mei, stati acolo zi de zi, noapte de noapte.

Sunteti de toate varstele, culorile, credintele. Noi suntem tot ce stiti voi.

Incepeti sa credeti iluziile pe care vi le inoculam.

Incepeti sa credeti ca televizorul e realitatea, iar propria viata – ireala.

Sunteti orice v-ar spune televizorul ca sunteti!

Va imbracati ca la televizor, mancati ca la televizor… va cresteti copii asa cum ati vazut la televizor, chiar ganditi ca televizorul…

E o nebunie… maniacilor!

In numele domnului, voi oamenii sunteti reali, iar noi – iluzia!

Stingeti-va, deci, televizoarele. Stigeti-le si lasati-le asa!

Stigeti-le in mijlocul propozitiei.

Stingeti-le!

the network

4 comentarii:

  1. Ş-ap toată masa asta de oameni care stă cu ochii in TV, deodată inţelege că are timp liber extra şi decide грабить, насиловать, убивать...

    Dă-i in pulă de zombaţi ! Să stea aşa conectaţi la matrice in continuare că sunt un pericol pentru civilizaţie :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Larry, vorba ceea, prost e acel schizofrenic, care nu vrea sa devina paranoic :)

    RăspundețiȘtergere
  3. So, was he right? after 35 years? I doubt. Toti extrimistii astea ma rup ... da, suna cool, si cam atat.

    RăspundețiȘtergere
  4. ага..и как только вы поняли что телевидение зло! мы вас познакомили с Интернетом :)

    RăspundețiȘtergere