duminică, 5 decembrie 2010

Pe cine vrea să “poarte de nas” Rusia


Moscova vede în Moldova doar o singură alianţă PD-PCRM, care poate fi creată de arhitecţii politici ruşi” şi fără dorinţa liderilor PD-ului.
Vizita la Chişinău a Şeful administraţiei Prezidenţiale de la Moscova, Serghei Narîşkin, s-a dorit să fie un mister pentru presa de la Chişinău. Faptul că presa a aflat despre vizita acestuia se datorează, probabil, profesionalismului jurnaliştilor. Este clar că, la fel ca şi Uniunea Europeană sau SUA, Rusia face tot posibilul pentru a crea o guvernare comfortabilă în Republica Moldova. Cert este că această guvernare este una pro rusă. Cât nu ar vorbi despre o eurointergare regională, guvernarea de la Moscova este dispusă să găsească sau să “nască” la Chişinău aliaţi care nu ar şovăi şi nu ar face încercări să stea cu fundul pe două scaune.
În planurile Rusiei nu se încadrează categoric Partidul Liberal. Aici este totul clar, nici Mihai Ghimpu, politician principial, nu şi-ar trăda electoratul.
Cel puţin oficial, după cum relatează www.unimedia.md, Serghei Narîşkin, nu se întâlni cu liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova. Probabil din cauza că acest partid a ridicat pe scut valorile europene pe care a pus accentul în toate campanile electorale, mizând pe dorinţa moldovenilor de a pleca în Europa fără vize.
Dacă e să ne referim la Partidul Democrat, susţinerea din partea Moscovei este evidentă, chiar dacă Marian Lupu se face “mort în păpuşoi”. Chiar şi faptul confirmat de Ambasada Rusiei la Chişinău că oficialul rus a fost cazat în unul din cele mai luxoase numere ale hotelului Nobil vorbeşte de la sine. În plus Partidul Democrat are şi un acord de parteneriat cu guvernarea de la Moscova. Deci această componentă convine perfect Federaţiei Ruse.
La fel ca şi Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. Chiar dacă a devenit exagerat de agresiv, liderul acestui partid are un vector pro rus.
Deci alianţa între PD şi PCRM convine perfect Moscovei, indiferent ce bonusuri sau sancţiuni vor primi aceste partide de la electoratele lor, care, în mare parte, se suprapun. În plus, PCRM a spus deschis că “îl vor” doar pe Marian Lupu, chiar dacă PD se eschivează de la o poziţie fermă pro sau contra PCRM. În aceste condiţii misiunea lui Serghei Narîşkin nu pare a fi una imposibilă. Rezultatele ei le vom vedea în următoarele săptămâni, până la sfârşitul de an.

 

Un comentariu: